ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tortellini z potrawką z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycące i pełne witamin danie obiadowe.

Tortellini z potrawką z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortellini z potrawką z cukinii

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tortellini z potrawką z cukinii
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulkę posiekaną w kostkę szklimy. Cukinię obieramy, kroimy w paski, dodajemy na patelnię. Razem z cebulą smażymy przez kilka minut mieszając. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dokładamy do cukinii gdy ta już jest miękka. Całość trzymamy na dość dużym ogniu i mieszając czekamy aż odparuje zbędna woda z patelni. W tym czasie solimy potrawę i doprawiamy pieprzem. Wgniatamy także czosnek. Dorzucamy trochę bazylii i oregano. Do sosu można dodać przecier pomidorowy aby poprawić jego kolor. Gotowy sos układamy na porcjach tortellini. Dekorujemy ósemkami pomidora, oliwkami i startym serem żółtym. Podajemy bardzo gorące. Smacznego!
Tortellini z potrawką z cukinii
Makaron tortellini jest dostępny w prawie każdym sklepie gdyż staje się u nas coraz popularniejszy. Ten został zakupiony w Biedronce (dobry i tani)
Tortellini z potrawką z cukinii
Cukinie wydrążamy z pestek i kroimy na wąskie paseczki.
Tortellini z potrawką z cukinii
Pomidory obieramy ze skórki, uprzednie sparzenie ich wrzątkiem ułatwi zadanie.
Tortellini z potrawką z cukinii
Makaron gotujemy na niewielkim ogniu, z sosu odparowujemy nadmiar wody.