Sposób przygotowania:
Tortilla de patatas
Ziemniaki obieram, myję kroję na cieniutkie talarki tak samo obraną ze skórki cebulę, na patelni rozgrzewam oliwę z rozmarynem wrzucam ziemniaki z cebulą smażę około 5 minut pod przykryciem,następnie dodaję mieszankę węgierską Hortex, mieszam i duszę kolejne 5 minut.Zestawiam z ognia. Jajka miksuję na puszysto, dodaję śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszam, masę wlewam do podsmażonych warzyw mieszam, wylewam do natłuszczonej aluminiowej blaszki o wym 20/30 cm wygładzam masę łyżką, na wierzchu rozkładam plasterki pokrojonej w krążki cukinii, posypuję ziołami włoskimi. Zapiekam w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut. Tortilla musi być ścięta i lekko zrumieniona. Po upieczeniu podaję gorącą lub pokrojoną na kwadraty tak aby w sam raz mieściły się do ust. Serwuję z wbitymi wykałaczkami. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Życzę smacznego!