Sposób przygotowania:
Tortilla po Indyjsku- Na maśle obsmażyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gdy pomidory puszczą wodę wkruszamy kostkę rosołową (gdy z pomidorów nie będzie dużo wody, kostkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody). Wszystko lekko podsmażamy i pozwalamy wodzie trochę odparować. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i starty imbir. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko dusimy ok 30 minut , od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać troszkę wody.
- Gdy farsz nam się dusi przygotowujemy tortille i sos: Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy soli oraz smalcu. Następnie dolewamy stopniowo wody i ugniatamy ciasto. Powinniśmy otrzymać konsystencję ciasta na makaron. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na ok 1mm i wykrawamy 2 placki przy pomocy talerza. Placki smażymy na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę do śmietany. Dodajemy zioła i wszystko dokładnie mieszamy.
- Gdy farsz się udusi dodajemy curry i doprawiamy solą. Zwiększamy trochę ogień i pozwalamy wodzie odparować. Powinno to potrwać kilka minut. Musimy często mieszać, aby nie przypalić potrawy. Gotowy farsz nakładamy na połówkę usmażonej tortilli, polewamy trochę sosem i składamy placek na pół. Z wierzchu również możemy dać trochę sosiku.
- Porcja dla 2 osób.
- Smacznego!