anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tortille z kurczakiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gotowe placki tortilli można kupić w każdym większym sklepie, wystarczy tylko przygotować nadzienie i w kilka chwil przekąska gotowa.

Tortille z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Tortille z kurczakiem i warzywami

 

  • pieczona pierś kurczaka - 2 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • papryka czerwona - ½ sz.
  • kilka liści sałaty „Lollo Rossa”
  • świeży ogórek - 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • olej z pestek winogron - 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • SOS:
  • majonez - 3 łyżki
  • gęsty jogurt - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - do smaku
  • sól- do smaku
  • pieprz - do smaku
  • PONADTO:
  • gotowe placki tortilli - 4 szt.

 

Sposób przygotowania:

Tortille z kurczakiem i warzywami
Na patelni rozgrzewam olej i dodaję pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku, cały czas mieszając smażę przez moment. Następnie wyjmuję czosnek a dodaję marchewkę i paprykę pokrojone w cienkie, długie słupki. Smażę mieszając, ale tylko chwilę, aby warzywa pozostały lekko twardawe. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję mięso pokrojone w paski i podgrzewam przez chwilę. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki i całość delikatnie mieszam. PRZYGOTOWUJĘ SOS: jogurt mieszam z majonezem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe placki tortilli podgrzewam na patelni bez tłuszczu przez około pół minuty z każdej strony lub według wskazówek na opakowaniu. Każdy placek tortilli smaruję wcześniej przygotowanym sosem, układam umyte i osuszone liście sałaty, ogórka pokrojonego w słupki oraz mięso z warzywami. Dolną część każdego placka zaginam do środka, a następnie oba boki tworząc rodzaj rożka. Podaję od razu po przygotowaniu z dodatkową porcją sosu.