Sposób przygotowania:
Tortille z kurczakiem i warzywami
Na patelni rozgrzewam olej i dodaję pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku, cały czas mieszając smażę przez moment. Następnie wyjmuję czosnek a dodaję marchewkę i paprykę pokrojone w cienkie, długie słupki. Smażę mieszając, ale tylko chwilę, aby warzywa pozostały lekko twardawe. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję mięso pokrojone w paski i podgrzewam przez chwilę. Patelnię zdejmuję z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki i całość delikatnie mieszam. PRZYGOTOWUJĘ SOS: jogurt mieszam z majonezem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe placki tortilli podgrzewam na patelni bez tłuszczu przez około pół minuty z każdej strony lub według wskazówek na opakowaniu. Każdy placek tortilli smaruję wcześniej przygotowanym sosem, układam umyte i osuszone liście sałaty, ogórka pokrojonego w słupki oraz mięso z warzywami. Dolną część każdego placka zaginam do środka, a następnie oba boki tworząc rodzaj rożka. Podaję od razu po przygotowaniu z dodatkową porcją sosu.
kasiunia.1981
evita0007
Mniam :-)