Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Tortille z papryką, cebulą i sałatą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

robię gdy mam czas albo chęć na coś innego

Tortille z papryką, cebulą i sałatą

Składniki:

Tortille z papryką, cebulą i sałatą

 

  • CIASTO
  • 40 dag mąki
  • łyżka soli
  • 280 ml gorącej wody
  • 6 łyżek smalcu

 

  • NADZIENIE
  • 6 żółtych papryk
  • cebula
  • por
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • suszona bazylia, oregano, papryka czerwona i chili
  • pieprz Cayene
  • przyprawa do mięsa gyros-kebab
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • sos czosnkowy

 

Sposób przygotowania:

Tortille z papryką, cebulą i sałatą
Do mąki dodaj sól rozetrzyj ją ze smalcem. Dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto. Gotowe przykryj wilgotną ścierką na 15 minut. Następnie odrywaj porcje ciasta, cienko rozwałkowuj i wycinaj krążki np. przy pomocy talerza, układaj w stos. Rozgrzej na sucho patelnię. Tortille smaż 10-15 sekund z każdej strony, układaj w stos i przykryj.
Pierś z kurczaka posiekaj, dopraw ziołami i przyprawami do smaku. Skrop oliwą i odstaw na 20 minut. Następnie smaż ok 10 minut. Dodaj pokrojone warzywa dopraw i przesmaż. Dodaj sos czosnkowy do farszu. Porwij i dodaj liście sałaty. Krążki tortilli podpiecz przez minutę w piekarniku w temperaturze 200 stopni wyjmij i wypełnij farszem i podawaj.