Sposób przygotowania:
Tosty francuskie Croque Monsieur
Przepis na 2 sztuki: Ser zetrzeć. Pozostawić 20g. Resztę podzielić na pół, zaś jedną połowę rozmarowac na dwóch kromkach, przykryć plastrem szynki tak zeby nie wystawała. posypać drugą połową sera, przyryć pozostałymi kromkami i bardzo mocno je do siebie docisnąć. Tak przygotowane dwie kanapki obtoczyc w rozmąconym jajku i usazyć na 40g masła na złoto-rumiany kolor. Połozyć na blasze wyłozonej folią alminiową. Przygotować sos: Na małej patelni roztopić masło z olejem. Wsypać mąkę i mieszać ok 1min. Stopniowo dolewać mleko, mieszając szybko by nie powstały grudki ( gdyby jednak do tego doszło poprostu przelać przez sito spowrotem na patelnie ). Dodać przyprawy i mieszać az sos zgętnieje. Polać nim tosty i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i pieć ok. 15min.
sandrus