Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Tradycyjna fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjna fasolka zawsze smakuje najlepiej

Tradycyjna fasolka po bretońsku

Składniki:

Tradycyjna fasolka po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna fasolka po bretońsku
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy ją przez całą noc, Następnego dnia fasolę przekładamy do garnka i gotujemy w wodzie w której się moczy - dolewamy około 3 szklanki świeżej wody - tyle by była ona dobrze przykryta., Dodajemy opłukane żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie i łyżeczkę soli - nastawiamy na kuchnię i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości fasoli. W tym czasie kroimy kiełbasę i boczek w kostkę, przesmażamy na patelni do wytopienia tłuszczyku, dodajemy całość do fasolki i zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem, gotujemy razem przez około10 minut.