aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tradycyjne pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W końcu odważyłam się i samodzielnie zrobiłam moje pierwsze w życiu ruskie pierogi. Przerażało mnie to ciasto, bo do tej pory zajmowała się nim moja mama, a ja farszem. Ale pierogi wyszły super.

Tradycyjne pierogi ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne pierogi ruskie

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pierogi ruskie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pokruszony biały ser oraz pokrojoną w piórka i usmażona cebulę. Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy. Na blat kuchenny lub stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie. Wlewamy w nie olej i dajemy szczyptę soli. Następnie powoli wlewamy wodę i zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto. Nożem odcinamy partie ciasta i rozwałkowujemy na cienkie placki. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy czubatą łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy pierogi. Wrzucamy je partiami na posolony wrzątek i gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Łyżką cedzakową wykładamy pierogi na talerze i podajemy w towarzystwie smażonej cebuli. 
Tradycyjne pierogi ruskie
Z podanych składników przygotowujemy ciasto pierogowe.
Tradycyjne pierogi ruskie
Ugotowane i przestudzone ziemniaki dokładnie tłuczemy, dodajemy pokruszony biały ser i przesmażoną cebulę. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tradycyjne pierogi ruskie
Ciasto rozwałkowujemy i wykcinamy w nim krązki. Na każdym układamy po łyżeczce farszu.
Tradycyjne pierogi ruskie
Brzegi pierogów dokładnie sklejamy. Gotujemy w posolonym wrzątku. Gotowe wyjmujemy z wody cedzakową łyżką.