rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

SUPERPRZEPIS

Wybuchowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Miałam pewne opory co do upieczenia tej wersji sernika, ale jak to powiedziała pewna znawczyni serników: "Skoro można upiec z porzeczkami, to czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu

Wybuchowy sernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wybuchowy sernik

 

  • Na tortownicę o śr. 26cm

 

  • Spód:
  • 200g biszkoptów
  • 2 łyżeczki kakaa
  • 150g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru

 

  • 5 jajek
  • 0,75 kg sera białego
  • 2 łyżki syropu trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2x budyń śmietankowy
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki
  • 50g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 buteleczki olejku śmietankowego
  • 1 granat

 

Sposób przygotowania:

Wybuchowy sernik
Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy w lodówce do czasu wylania sernika. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem, syropem trzcinowym i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę, budynie, śnieżkę, olejek oraz masło. Na koniec dodajemy ser zmielony dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas. Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy. Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok 100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyciągamy sernika przez ok 30 minut. Jeszcze ciepły sernik polewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka białą czekoladą i posypujemy resztą owoców granatu.

Rada: Owoce granatu najlepiej gdy są pełne i osuszone. Starajmy się wyjąć je delikatnie rękami, bo przy potrząsaniu granatu łyżką wydziela się bardzo dużo soku.
Wybuchowy sernik
Żółtka, cukier, ser i pozostałe składniki łączymy ze sobą
Wybuchowy sernik
Pianę ubijamy i dodajemy do masy serowej
Wybuchowy sernik
Sernik przelewamy do formy i pieczemy ok 100 minut