Sposób przygotowania:
turecka baklawa
Orzechy włoskie i pistacje drobno posiekac i wymieszać razem z cynamonem.Ciasto filo ułożyc w formie do pieczenia(ewentualnie wyciąć tak aby się mieściło). Połowę masła rozpuścić.Spód blachy do pieczenia wysmarować rozpuszczonym maslem, położyć na niej dwa plastry ciasta , ponownie posmarować masłem i położyć kolejne 2 plastry sciasta.W ten sposób utworzyc 4warstwy.Ostatnią warstwę posmarowac maslem i wylozyc na nią troche posiekanych orzechow,nastepnie przykryć znowu dwoma platami ciasta filo i w takiej kolejnosci ulozyc nastepne 4 warstwy.Wierzch baklavy również posmarować maslem. Pokroic w prostokąty
Wstawic do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 45 min. i piec na złoto. Cukier,masło,miód,cukier,cukier waniliowy, wodę i pozostałe mleko przelać do rondelka i utworzyć syrop, podgrzewając i mieszając na wolnym ogniu.Utworzony syrop wylać na upieczoną baklavę i pozostawić do ostygnięcia.Pyszne ale baaardzoo słodkie, więc trzeba lubić słodkośći
Wstawic do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 45 min. i piec na złoto. Cukier,masło,miód,cukier,cukier waniliowy, wodę i pozostałe mleko przelać do rondelka i utworzyć syrop, podgrzewając i mieszając na wolnym ogniu.Utworzony syrop wylać na upieczoną baklavę i pozostawić do ostygnięcia.Pyszne ale baaardzoo słodkie, więc trzeba lubić słodkośći