Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Tygrysek 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek z dwu kolorowym spodem masą i galaretką

Tygrysek 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tygrysek 3

 

 

  • Ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody

 

 

  • Oraz
  • 2 dowolne galaretki u mnie owoce leśne i truskawka

Sposób przygotowania:

Tygrysek 3
Ciasto jasne: Do miski wsypać mąkę dodać cukier jajko i margarynę startą na tarce - zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.Ciasto ciemne: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać śmietanę oraz sodę z kakao. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.Ciasto jasne wyjąc z zamrażarki i zetrze na tarce do ciasto ciemnego. Delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok godziny.Masa: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem , a w 1 szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenna - wlać do gotującego się mleka z cukrem. Ugotować gęsty budyń i odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę , dodać zimny budyń.Przełożenie : Na ciasto wyłożyć masę a na masę tężejące galaretki zrobione według przepisu na opakowaniu.
Tygrysek 3
Budyń ugotować z dwóch szkl mleka mąki ziemniaczanej i pszennej ostudzić
Tygrysek 3
Do ciasto ciemnego zetrzeć ciasto jasne i delikatnie wymieszać
Tygrysek 3
Na ciasto wyłożyć masę i wyrównać powierzchnie
Tygrysek 3
Wierzch masy polać tężejącymi galaretkami