luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tygrysek- ciasto składane

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tygrysek to ciasto bardzo pracochłonne, ale warte poświęconego czasu. Dla miłośników maku, mas i galaretki będzie niezastąpione. Pyszne, pięknie się prezentuje - nic dodać, nic ująć.

Tygrysek- ciasto składane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tygrysek- ciasto składane

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku

 

  • Masa makowa:
  • 200 g sparzonego i zmielonego maku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • cukier do smaku-nie koniecznie

 

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku

 

 

  • Dodatki:
  • 3 galaretki żółte
  • 4-5 łyżek twardej marmolady
  • 1 słoik powideł
  • 1 puszka brzoskwiń

 

 

Sposób przygotowania:

Tygrysek- ciasto składane
Rolada- białka ubić na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę, wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180'C przez 25 -30 min. Wyjąć, gorące zwinąć z papierem lub ściereczką Zimną roladę delikatnie wyjąć z papieru i posmarować marmoladą. Ponownie zwinąć. Ciasto kruche- Ze składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami . Masa makowa- wszystkie składniki przesmażyć w garnuszku Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć krążki, nakładać po trochu masę makowa i zlepiać pierogi. Układać na cieście z powidłami. Całość piec w 200'C przez 15-20 min. Ciasto wyjąć i wystudzić. Masa budyniowa- budyń ugotować na mleku, wystudzić. masło utrzeć z cukrem pudrem dodając porcjami zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto z pierogami. Roladę pokroić w plastry mniej-więcej takiej samej wielkości, ułożyć na masie budyniowej. Pomiędzy rolady ułożyć kawałki brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody i tężejące wylać na wierzch ciasta z roladkami. Całość schłodzić.
Tygrysek- ciasto składane
Etap 1: Upiec biszkopt i zwinąć w roladę
Tygrysek- ciasto składane
Etap 2: Kruche ciasto posmarowane powidłami i ułożonymi pierogami makowymi
Tygrysek- ciasto składane
Etap 3: Upieczone już ciasto z masą, z roladkami i galaretką
Tygrysek- ciasto składane
Etap 4: A tak prezentuje się w przekroju