Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

U Buni raz w miesiącu zupa rybna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moje chomikowanie , ułatwianie sobie pracy ,,, maniackie " pilnowanie by nic z żywności się nie marnowało owocuje tym , że mam pyszną zupkę

U Buni raz w miesiącu zupa rybna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

U Buni raz w miesiącu zupa rybna

 

  • 1 dzwonko szczupaka ( sandacza, miętusa, karpia )ok. 25 dag
  • skrzela od sandacza, ogon i boczne skrzela od pstrąga , boczne skrzela i końcówka filetu łososia)
  • 2 duże marchewki
  • 1- małe pietruszki pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pory
  • 2 cebule
  • 1/8 czerwonej papryki
  • 1/8 żółtej papryki
  • kilka listków maggi ogrodowego
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • Sok cytryny
  • 1/2 szklanki 18 % śmietanki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • pół pęczka usiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 4 szklanki wody
  • przyprawa do zup ( vegeta , jarzynka czy co tam kto używa ok. 1 łyżeczki na początek )
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - obrane i pokrojone w plastry lub makaron łazanki ( ugotowany )

 

Sposób przygotowania:

U Buni raz w miesiącu zupa rybna
Umyć ryby. Oczyścić. Z dzwonka szczupaka wyciąć białe mięso i usunąć z niego dokładnie ości. Odłożyć ( zawinąć w folie by nie obsychało). Wszystkie kawałki od ryb ułożyć w garnku - dodać obrane i podzielone na kawałki warzywa ( prócz papryk) , listki maggi .Zalać wodą , dodać przyprawę do zup . Gotować na średnim gazie 45 minut. Przecedzić . Pokroić 1 marchewkę. Obrać drobne kawałki mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp.).Włożyć kawałki białego mięsa ze szczupaka do wywaru . Gotować 15 minut na małym gazie . Dolać śmietankę rozrobioną z mąką . Doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną utartej gałki muszkatołowej . Żółtko rozrobić z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka - już nie gotować. Dołożyć do garnka obrane strzępki mięsa rybnego , pokrojoną marchewkę. Pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę podsmażyć na maśle . Podawać układając na talerzu plastry ziemniaków, plasterki marchewki . Zalewać zupą z drobnymi strzępkami mięsa ryb. Na wierzch położyć kawałki mięsa szczupaka. Posypać natka pietruszki , szczypiorem i podsmażonymi paprykami. * wybieramy to co akurat kupujemy - ważne by była przewaga ryb słodkowodnych bo z nich jest najsmaczniejszy wywar Uprzedzam pytania - taka zupa rybna jest mimo wszystko stosunkowo tania .Dzwonko ze szczupaka kupuję za ok.6 zł ( kg ok. 34 zł za patroszonego) .Reszty ryb nie liczę bo są to niejako odpadki od innych ryb które gdybym nie zrobiła zupy to bym wyrzuciła . Do tego włoszczyzna - nie przekroczy 1.5-2 zł . Mąka , śmietana , żółtko - masło ok.1,5 zł ;sok z cytryny , przyprawy , ziemniaki, szczypior , natka pietruszki -2 zł. Razem =13- 15 zł. ---- za 3 porządne porcje wspaniałej zupy rybnej która starczy za jednodaniowy posiłek
U Buni raz w miesiącu zupa rybna
Mięso i kręgosłupy- skrzeka itp po czyszczeniu ryb
U Buni raz w miesiącu zupa rybna
Rybę ( po za kawałkami obranymi z ości) i warzywa zalać wodą i gotować
U Buni raz w miesiącu zupa rybna
Przecedzić wywar - obrać strzępki czystego miesa które są na kręgosłupach i innych kawałkach
U Buni raz w miesiącu zupa rybna
Papryki pokroić i podsmażyć na maśle - do wywaru włozyc czyste mieso szczupaka -a po ugotowaniu zupę doprawić