Sposób przygotowania:
U Buni raz w miesiącu zupa rybna
Umyć ryby. Oczyścić. Z dzwonka szczupaka wyciąć białe mięso i usunąć z niego dokładnie ości. Odłożyć ( zawinąć w folie by nie obsychało). Wszystkie kawałki od ryb ułożyć w garnku - dodać obrane i podzielone na kawałki warzywa ( prócz papryk) , listki maggi .Zalać wodą , dodać przyprawę do zup . Gotować na średnim gazie 45 minut. Przecedzić . Pokroić 1 marchewkę. Obrać drobne kawałki mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp.).Włożyć kawałki białego mięsa ze szczupaka do wywaru . Gotować 15 minut na małym gazie . Dolać śmietankę rozrobioną z mąką . Doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną utartej gałki muszkatołowej . Żółtko rozrobić z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka - już nie gotować. Dołożyć do garnka obrane strzępki mięsa rybnego , pokrojoną marchewkę. Pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę podsmażyć na maśle . Podawać układając na talerzu plastry ziemniaków, plasterki marchewki . Zalewać zupą z drobnymi strzępkami mięsa ryb. Na wierzch położyć kawałki mięsa szczupaka. Posypać natka pietruszki , szczypiorem i podsmażonymi paprykami. * wybieramy to co akurat kupujemy - ważne by była przewaga ryb słodkowodnych bo z nich jest najsmaczniejszy wywar Uprzedzam pytania - taka zupa rybna jest mimo wszystko stosunkowo tania .Dzwonko ze szczupaka kupuję za ok.6 zł ( kg ok. 34 zł za patroszonego) .Reszty ryb nie liczę bo są to niejako odpadki od innych ryb które gdybym nie zrobiła zupy to bym wyrzuciła . Do tego włoszczyzna - nie przekroczy 1.5-2 zł . Mąka , śmietana , żółtko - masło ok.1,5 zł ;sok z cytryny , przyprawy , ziemniaki, szczypior , natka pietruszki -2 zł. Razem =13- 15 zł. ---- za 3 porządne porcje wspaniałej zupy rybnej która starczy za jednodaniowy posiłek
misia14
msewka