Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z jabłkami
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na gładki krem, dodać wymieszaną i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dolać mleko i na koniec pianę z białek,ostrożnie wymieszać, ciasto podzielić na połowę i jedną część wymieszać z kakao . Niedużą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylać ciasto wymieszane z kakao,wyłożyć na nie całe nadzienie jabłkowe i przykryć druga częścią ciasta. Piec w temp.200st około 40 min . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem . Nadzienie z jabłek : Jabłka obrać i zetrzeć na tarce ,odlać nadmiar soku i przesmażyć na maśle ,dodać cynamon oraz cukier około 4-5 łyżek (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek),na koniec dodać kaszkę manną i ostudzić .
mmmos