motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ucierane z masą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika

Ucierane z masą czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane z masą czekoladową

 

  • CIASTO;
  • 25 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 35 dkg mąki
  • powidła do posmarowania ciasta
  • MASA;
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 białe czekolady
  • POLEWA;
  • 4 łyżki czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ucierane z masą czekoladową
CIASTO; Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę z białek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Na zimne ciasto cienko smarujemy powidła. MASA; Czekolady roztapiamy w rondelku na bardzo słabym ogniu i mieszamy, aby się nie przypaliły. Ściągamy i chłodzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru a na końcu z czekoladą. Zrobioną masę rozsmarowujemy na powidłach. POLEWA; Wszystkie składniki polewa dajemy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie chłodzimy i polewamy nią o przygotowane ciasto.
Ucierane z masą czekoladową
Białka oddzielamy od żółtek i i ubijamy na sztywną pianę.
Ucierane z masą czekoladową
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek
Ucierane z masą czekoladową
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy rozpuszczone czekolady
Ucierane z masą czekoladową
Wszystkie składniki potrzebne na polewę dajemy do garnka i gotujemy. Na upieczone ciasto dajemy powidła, zrobioną masę a na końcu polewę.