Sposób przygotowania:
Ucierany makowiec
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramyz miękką margaryną i cukrami na puszysto,mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,łączymy z ubitymi żółtkami dodajemy mleko i cały czas ucieramy,pod koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mikserem na najniższych obrotach miksujemy 1 minutę.Ciasto dzielimy na 2 części.Jedna część wykładamy na wyłozona pergaminem standardową blaszkę. Masa makowa: Mak gotujemy i sparzony mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodajemy do maku bakalie miód mąkę ziemniaczaną wbiajmy jajka oraz żółtko i dodajemy cukier,wlewamy aromat i ucieramy na gładka mase do połączenia.Tak przygotowaną masę wykładamy na pierwszą cześć ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut.Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej. Dekorujemy wg swojego uznania.