2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Ucierany makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten makowiec ma w sobie bakalie i miód ,pyszne ciasto na niedzielny stół do kawy czy herbaty...

Ucierany makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierany makowiec

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 8 łyżek mleka 2%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku suchego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynek sułtanek
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ucierany makowiec
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramyz miękką margaryną i cukrami na puszysto,mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,łączymy z ubitymi żółtkami dodajemy mleko i cały czas ucieramy,pod koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mikserem na najniższych obrotach miksujemy 1 minutę.Ciasto dzielimy na 2 części.Jedna część wykładamy na wyłozona pergaminem standardową blaszkę. Masa makowa: Mak gotujemy i sparzony mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodajemy do maku bakalie miód mąkę ziemniaczaną wbiajmy jajka oraz żółtko i dodajemy cukier,wlewamy aromat i ucieramy na gładka mase do połączenia.Tak przygotowaną masę wykładamy na pierwszą cześć ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut.Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej. Dekorujemy wg swojego uznania.
Ucierany makowiec
sparzony mak mielimy doprawiamy do smaku bakaliami miodem
Ucierany makowiec
białka ubijamy na pianę a żółtka z margaryna i cukrami
Ucierany makowiec
dodajemy do masy stopniowo mąkę i na koniec białka
Ucierany makowiec
na pierwszą warstwę ciasta wykładamy ma i przykrywamy reszta ciasta pieczemy