agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Uszka wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uszka wigilijne z grzybami idealne do barszczu

Uszka wigilijne

Składniki:

Uszka wigilijne

 

Sposób przygotowania:

Uszka wigilijne
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto oraz na farsz do uszek. W dalszej kolejności należy namoczyć grzyby - borowiki suszone w letniej wodzie na okres kilku godzin- najlepiej zrobić to na noc. Następnie należy ugotować grzyby w tej samej wodzie w której się moczyły, odcedzić je i zmielić przez maszynkę o drobnych otworach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym należy ją zeszklić wraz z borowikami na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie robimy ciasto na uszka, takie jak na ciasto pierogowe, wsypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, szczyptę soli i zarabiamy delikatne i jednolite ciasto. Dodajemy małą ilość gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy kółeczka za pomocą małej literatki. Na wycięte kółeczka nakładamy łyżeczką farsz. Sklejamy podobnie jak pierogi z tym że oba końce łączymy ze sobą. Gotowe uszka gotujemy przez ok. 7- 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię garnka. Podawać z czerwonym barszczem.