katis

katis

Kucharz
[Przepisów: 13]

Uszka z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na Uszka z grzybami. Wsypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko i mieszamy. Podlewamy małą ilością wrzątku i ugniatamy

Uszka z grzybami

Składniki:

Uszka z grzybami

 

  • 1 jajo
  • 1 kg przyzwoitej mąki tortowej
  • troszkę wrzątku
  • Farsz:
  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 kg pieczarek
  • 20 dag posiekanej cebuli
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Uszka z grzybami
Wsypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko i mieszamy. Podlewamy małą ilością wrzątku i ugniatamy ciasto. Po rozwałkowaniu ciasta wycinamy małe kółeczka. Farsz: Grzyby gotujemy, po odcedzeniu siekamy a wywar odlewamy do szklanki. Pieczarki siekamy i smażymy razem z prawdziwkami i cebulą na maśle. Dodajemy wywar ze szklanki i dusimy aż zgęstnieje, przyprawiamy do smaku. Na wycięte kółeczka nakładamy łyżeczką nasz farsz. Zwijamy jak na pierogi z tym że oba końce łączymy ze sobą. Gotowe uszka gotujemy podobnie jak pierogi przez ok 5-8 min. po wypłynięciu.