Sposób przygotowania:
Uszka z grzybowym farszem
Suszone grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru, posiekać. Na 1 łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na jarzynowej tarce lub bardzo drobno posiekane pieczarki i suszone grzyby. Wsypać bułkę tartą, podlać wywarem z grzybów i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Do przesianej mąki dodać jajko, żółtko, masło i ciepłą wodę, zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Wyłożyć na stolnicę, cienko rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół po przekątnej i dokładnie sklejać brzegi. Na końcu zlepić przeciwległe rogi. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażonym na pozostałym oleju, pokrojonym w kostkę boczkiem.