czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

W-zetka od Marzenki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis dostałam od szwagierki i wciąż go robię bo wszystkim smakuje.

W-zetka od Marzenki

Składniki:

W-zetka od Marzenki

 

  • Ciasto:

 

 

  • Ponadto

 

  • 1/2 litra kremówki
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • ciemna i jasna polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

W-zetka od Marzenki
margarynę utrzeć z cukrem ,dodać roztarte żółtka.Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i kakao.Dodać do masy żółtkowej.Na końcu dodać pianę ubitą z białek z szczyptą soli. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułkę.Wlać ciasto i piec ok.40 minut w temperaturze ok,170-180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 2 połówki. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej , przegotowanej wody.Po ok,10 minutach rozpuścić ja na małym ogniu i ostudzić.W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać tężejącą żelatynę. Spodnią część ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć śmietanę i położyć drugą część ciasta.Lekko docisnąć.Wierzch posmarować polewą czekoladową i zrobić kreski z białej polewy.Póki jeszcze jest płynne, nożem zrobić fale ,w jedna i druga stronę pociągając tępa strona noża.