Sposób przygotowania:
Walentynkowy koszyk i gwiazdki na pierzy
Z wszystkich składników ciasta zagnieć szybko(najpierw przy pomocy szerokiego noża posiekaj składniki) kruche ciasto. Dobrze wyrób , spłaszcz (lepiej schłodzi się), zawiń w folię i włóż do chłodziarki na ok 2 godziny. Jabłka obierz, zetrzyj na grube wiórki, gotuj w garnku z cukrem dolewając minimalną ilość wody na małym ogniu do chwili, aż część jabłek zacznie rozgotowywać się. Dodaj do jabłek środka żelującego(zgodnie z opisem na opakowaniu ale zmniejszając proporcję ilości wody do 1/3) i pozostaw do wystudzenia. Korzystając z foremek „babkowych” o średnicy 10-12 uformuj z ciasta wewnętrzne miseczki o grubości ok 1 cm. Ja użyłem jako foremki pucharki stalowe do lodów. Tak samo wypełnij małe foremki (np. Mufinkowe) ale ciastem o grubości ok 3-5mm. Wnętrza wyłóż płatkami migdałowymi. Z części ciasta uformuj serduszka proporcjonalne do koszyków oraz pałąki(podkowy), połóż na blasze do upieczenia Piecz wszystko do lekkiego zbrązowienia (ok.20 min.) w temp160° C (z termo.)duże formy wyjmij całkowicie, serduszka i pałąki pozostaw na blasze do wystudzenia, foremki małe wyjmij , wypełnij ciasto wiśniami wstaw jeszcze na 10-min, wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze na 5 minut. Polewą posmaruj przy pomocy pędzelka małe babeczki, serduszka, pałąki i koszyki wewnątrz i na zewnątrz ale tylko górne połowy. Wypełnij koszyki wystudzonymi jabłkami i pozostaw na kilka godzin(na noc) w chłodziarce. Ubitą”Śnieżką” zrób „poduszki”, powkładaj w nie koszyki ustaw pałąki i serca. Podawaj z ulubionymi napojami(czyt kawą, herbatą), Tak samo możesz podać małe babeczki wstawiając je w „śnieżny puch”.
45Kazik
... to pełna nazwa tego tworu wyobraźni przełożonego na "rękodzieło" ;))