aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Waniliowa wariacja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto waniliowe- dla łasuchów

Waniliowa wariacja

Składniki:

Waniliowa wariacja

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny Kasi lub Palmy
  • 20 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki tortowej
  • 5 dkg maki kartoflanki
  • 5 jajek
  • 3 dkg kakao
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki kartoflanki
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie dużych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Waniliowa wariacja
Ciasto: Margarynę utrzeć razem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodawać mąki, cukry waniliowe, kakao oraz proszek. Na końcu do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blaszkę i upiec. Po ostudzeniu przekroić na pół. Masa: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po trochu zimnego budyniu i ucierać. Na jednej części ciasta rozsmarować połowę masy, na to ułożyć biszkopty, na biszkopty masę i drugie ciasto. Całość polać polewą.