basinepichcenie

basinepichcenie

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie, które skrada niewiele naszego czasu i smakuje wybornie. Przepięknie się prezentuje i zawsze robi najlepsze wrażenie, zadowalając kubki smakowe wszystkich gości

Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem

 

  • SKŁADNIKI (3-4 osoby)
  • płat ciasta francuskiego
  • 10dag żółtego sera
  • 2 piersi z kurczaka (średniej wielkości)
  • 1 opakowanie brokułów Hortex
  • przyprawa gyros
  • jajko
  • papier do pieczenia

 

 

  • SKŁADNIKI SOS CZOSNKOWY:
  • 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (u mnie light)
  • 3 ząbki czosnku
  • Wszystko wymieszać

 

Sposób przygotowania:

Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, Przesmażamy na suchej patelni ze sporą dawką przyprawy gyros. Brokuł gotujemy na parze albo w osolonej wodzie. Na parze ok 10 minut od zagotowania wody. W osolonej wodzie 5-10minut. Studzimy zarówno brokuły, jak i kurczaka. Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy kurczaka, na to brokuły, posypujemy serem. (Farsz zajmuje ok 30% naszego ciasta) Ciasto nacinamy po bokach. Prawą i lewą stronę na tyle samo pasków. Zaplatamy na przemian nasze paski. Wszystko smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Układamy warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (obowiązkowo) i wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut - temperatura 220 stopni. Z ustawieniem góra i dół. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika tak naprawdę. W każdym bądź razie do zarumienienia się.
Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem
Warkocz
Warkocz francuski z brokułami i kurczakiem
Frykas