Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Warkocz z polędwicy wieprzowej 2 :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapachniało mi grzybami - a że akurat trafiły sie polędwiczki to czemu nie .

Warkocz z polędwicy wieprzowej 2 :

Składniki:

Warkocz z polędwicy wieprzowej 2 :

 

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • szczypta papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 mini kostka cebulowa
  • 1 Bulionetka pieczeniowa
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Warkocz z polędwicy wieprzowej 2 :
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski - zapleść w warkocz - zawiązać końcówki nicią do mięsa . Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu sojowego grzybowego , oleju , pieprzu , papryki , majeranku , czosnku ,rozkruszonej kostki cebulowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić pozostawiając wywar .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby , wywar z gotowania grzybów , resztę marynaty .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .
Wyjąć mięso z sosu - usunąć nici - podzielić na 2-3 porcje .
Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle , kluskami - jak kto lubi.

Tagi:

sosy grzyby