Sposób przygotowania:
Warkocz z polędwicy wieprzowej 2 :
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski - zapleść w warkocz - zawiązać końcówki nicią do mięsa . Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu sojowego grzybowego , oleju , pieprzu , papryki , majeranku , czosnku ,rozkruszonej kostki cebulowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić pozostawiając wywar .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby , wywar z gotowania grzybów , resztę marynaty .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .
Wyjąć mięso z sosu - usunąć nici - podzielić na 2-3 porcje .
Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle , kluskami - jak kto lubi.
Grzyby zalać wodą i po 30 minutach ugotować do miękkości ( na małym gazie ) .Odcedzić pozostawiając wywar .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec i mąkę ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby , wywar z gotowania grzybów , resztę marynaty .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .
Wyjąć mięso z sosu - usunąć nici - podzielić na 2-3 porcje .
Podawać z kaszą gryczaną na sypko, makaronem Tagliatelle , kluskami - jak kto lubi.
msewka