darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Warzywna eksplozja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Inspiracją był przepis Dża na wegetariańskie chili. I wyszło bardzo smakowicie.

Warzywna eksplozja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywna eksplozja

 

  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 papryki-każda w innym kolorze
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, oregano, papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Warzywna eksplozja
Cukinie, bakłażana i papryki pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni, dodajemy kostkę warzyw oraz pokrojoną drobno chili. Podsmażamy. Przelewamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Warzywna eksplozja
Czerwoną, zieloną i żółtą paprykę kroimy w kostkę
Warzywna eksplozja
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka i dusimy
Warzywna eksplozja
Warzywa podsmażamy wcześniej na patelni z cebulką
Warzywna eksplozja
pod koniec duszenia dodajemy fasolę i kukurydzę