wątróbka duszona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

świetnie nadaje się gdy w portfelu nie mamy zbyt dużej ilości pieniędzy:)

wątróbka duszona z pieczarkami

Składniki:

wątróbka duszona z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

wątróbka duszona z pieczarkami
wątróbkę zamoczyć w mleku, opłukać i osączyć. Marchwe, pietruszkę i seler obrać pokroić w paski lub zetrzećna grubszej części tarki cebule pokroić w półplastry (półksiężyca) obrane pieczarki pokroić w kostkę wątróbkę obtoczyć w mące, krótko smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu wyjąć ją z patelni a następnie smażyć na tym tłuszczu warzywa aż będą półtwarde na drugiej patelni smażyć pieczarki na maśle (nie solić) następnie wątróbkę i pieczarki dodać do warzyw dusić pod przykryciem 15-20minut podlać bulionem z kostek i zaprawić śmietaną.

świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty+ ziemniakami:)