Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka w sosie winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wino sprawia, ze wątróbka ma ciekawy smak

Wątróbka w sosie winnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątróbka w sosie winnym

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie winnym
Wątróbkę oczyścić, zalać mlekiem na 1 godzinę. Na 1 łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, włożyć osączone z mleka wątróbki i zrumienić z obu stron. Cebulę z pieczarkami przełożyć do wątróbki, podlać winem i 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem około 15 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z wątróbką, zagotować, przyprawić do smaku.
Wątróbka w sosie winnym
Etap 1