Sposób przygotowania:
Wątróbki drobiowe z gruszką :
Gruszkę obrać przekroić na pół , usunąć gniazdo nasienne .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z ½ łyżki sosu sojowego i 1 łyżką miodu .Włożyć na to połówki gruszki i chwilę karmelizować. Podlać ¼ szklanki wody i dusić 5 minut . – trzymać w cieple .
Wątróbki oczyścić z błonek i pozostałości żółci. Umyć , osuszyć . Posypać solą i pieprzem mielonym .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę masła i usmażyć wątróbkę na rumiano .Wątróbkę przełożyć do gruszek.
Na tłuszczu z jej smażenia podsmażyć na złoto cebulę . Dodać do gruszek i wątróbek razem z tłuszczem . Ogrzewać chwilę aż sos ponownie się zredukuje .
Na talerzu układać warstwę sałaty , wątróbkę z cebulką , delikatnie polać sosem .Obok ułożyć połówkę gruszki .
Podawać z ryżem na sypko, chlebkiem pita- wg upodobania .Resztę sosu podać osobno.
Wątróbki oczyścić z błonek i pozostałości żółci. Umyć , osuszyć . Posypać solą i pieprzem mielonym .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę masła i usmażyć wątróbkę na rumiano .Wątróbkę przełożyć do gruszek.
Na tłuszczu z jej smażenia podsmażyć na złoto cebulę . Dodać do gruszek i wątróbek razem z tłuszczem . Ogrzewać chwilę aż sos ponownie się zredukuje .
Na talerzu układać warstwę sałaty , wątróbkę z cebulką , delikatnie polać sosem .Obok ułożyć połówkę gruszki .
Podawać z ryżem na sypko, chlebkiem pita- wg upodobania .Resztę sosu podać osobno.