Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbki drobiowe z gruszką :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe danie obiadowe lub ciepła przekąska .

Wątróbki drobiowe z gruszką :

Składniki:

Wątróbki drobiowe z gruszką :

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbki drobiowe z gruszką :
Gruszkę obrać przekroić na pół , usunąć gniazdo nasienne .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z ½ łyżki sosu sojowego i 1 łyżką miodu .Włożyć na to połówki gruszki i chwilę karmelizować. Podlać ¼ szklanki wody i dusić 5 minut . – trzymać w cieple .

Wątróbki oczyścić z błonek i pozostałości żółci. Umyć , osuszyć . Posypać solą i pieprzem mielonym .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę masła i usmażyć wątróbkę na rumiano .Wątróbkę przełożyć do gruszek.
Na tłuszczu z jej smażenia podsmażyć na złoto cebulę . Dodać do gruszek i wątróbek razem z tłuszczem . Ogrzewać chwilę aż sos ponownie się zredukuje .

Na talerzu układać warstwę sałaty , wątróbkę z cebulką , delikatnie polać sosem .Obok ułożyć połówkę gruszki .

Podawać z ryżem na sypko, chlebkiem pita- wg upodobania .Resztę sosu podać osobno.

Tagi:

sosy sałata