Sposób przygotowania:
Wegetariańskie Pierożki Ravioli
CIASTO: Mąkę z solą przesiej do miski, bądź stolnicę, we wgłębienie na środku wbij 2 jajka i 1 żółtko. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto podziel na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkuj wałkiem. Wykrój krążki o średnicy 5-6cm. Placki ciasta posmaruj białkiem, wyłóż na nie FARSZ (brokuły, marchew i seler ugotuj al dente, na patelni usmaż cebulę. Wszystkie warzywa przenieś do miseczki, dodaj bazylię, sól i pieprz do smaku i zmiksuj całość blenderem na jednolitą masę) małą łyżeczką na samym środku, a następnie ulep pierożki i dociśnij dokładnie brzegi najpierw palcami potem widelcem. W rondelku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj ravioli partiami i gotuj kilka minut, po wypłynięciu ich na powierzchnię ok. 4min.Gotowe pierożki ravioli dodajemy do SOSU ( na patelni, bądź w rondlu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchew i paprykę czerwoną. Następnie dodajemy przecier i bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Po chwili dodajemy kolejno kilka pokrojonych oliwek, 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę cukru) i dusimy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Ravioli posypujemy startym serem żółtym i kukurydzą.