13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Wegetariańskie Pierożki Ravioli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycące włoskie danie w wersji wegetariańskiej.

Wegetariańskie Pierożki Ravioli

Składniki:

Wegetariańskie Pierożki Ravioli

 

  • Składniki:
  • do posypania pierożków ravioli starty ser żółty oraz 1 łyżeczka kukurydzy konserwowej
  • CIASTO
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE
  • sól, pieprz
  • ¼ główki brokuła
  • 1 mała marchew
  • pół selera średniego
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • SOS
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 mała marchew
  • pół papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • kilka zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie Pierożki Ravioli
CIASTO: Mąkę z solą przesiej do miski, bądź stolnicę, we wgłębienie na środku wbij 2 jajka i 1 żółtko. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto podziel na 4 części. Każdą bardzo cienko rozwałkuj wałkiem. Wykrój krążki o średnicy 5-6cm. Placki ciasta posmaruj białkiem, wyłóż na nie FARSZ (brokuły, marchew i seler ugotuj al dente, na patelni usmaż cebulę. Wszystkie warzywa przenieś do miseczki, dodaj bazylię, sól i pieprz do smaku i zmiksuj całość blenderem na jednolitą masę) małą łyżeczką na samym środku, a następnie ulep pierożki i dociśnij dokładnie brzegi najpierw palcami potem widelcem. W rondelku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj ravioli partiami i gotuj kilka minut, po wypłynięciu ich na powierzchnię ok. 4min.Gotowe pierożki ravioli dodajemy do SOSU ( na patelni, bądź w rondlu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchew i paprykę czerwoną. Następnie dodajemy przecier i bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Po chwili dodajemy kolejno kilka pokrojonych oliwek, 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę cukru) i dusimy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Ravioli posypujemy startym serem żółtym i kukurydzą.