kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Wieiska zalewajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smak wiejskiej zalewajki to smak dzieciństwa

Wieiska zalewajka

Składniki:

Wieiska zalewajka

 

Sposób przygotowania:

Wieiska zalewajka
Ogórki trzemy na tarce o drobnych oczkach, razem z wodą zostawiamy w miseczce. Grzyby płuczemy i namaczamy na 20 minut, następnie pokrojone gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, i ostawiamy razem z wodą. Czosnek rozgniatamy przez praskę. Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, wrzucamy liść laurowy i ziele , czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie do wywaru dodajemy chrzan, grzyby razem z wodą, i ogórki także z wodą. Gotujemy wszystko jeszcze chwilę, na koniec wlewamy zakwas żurku i dajemy posiekany koperek, natkę pietruszki, i do całości wlewamy śmietanę. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pierzem.

Tagi:

grzyby