MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Wiejska zapiekanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta zapiekanka to doskonały, prosty i szybki sposób na sycący obiad lub ciepłą kolację. Dwa główne składniki, a efekt wyśmienity.

Wiejska zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiejska zapiekanka

 

 

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków, 1 łyżką ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Wykładamy połowę kiełbasy i posypujemy cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem oraz szczyptą ziół prowansalskich. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony).
Wiejska zapiekanka
Pokrojoną kiełbasę smażymy na rumiano na oleju
Wiejska zapiekanka
W wysmarowanym naczyniu ukłądamy 1/3 ziemniaków
Wiejska zapiekanka
Rozkładamy na nich połowę kiełbasy i cebulkę
Wiejska zapiekanka
Przed pieczeniem polewamy sosem śmietanowo-serowym z jajkiem