Sposób przygotowania:
Wiejska zapiekanka wg ejla
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki grubości 0,5-0,7 cm, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić na ćwiartki, a potem w paseczki, podsmażyć na oleju. Boczek pokroić w grubą kostkę i również podsmażyć na patelni. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki i podsmażyć wraz z fasolką szparagową i posiekanym porem - można lekko podlać wodą i dusić do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
W naczyniu układać kolejno: ziemniaki, marchew i fasolkę, boczek, cebulkę, ziemniaki. Całość posypać startym serem oraz natką pietruszki. Śmietanę ubić wraz z jajkiem - przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi - i zalać nią zapiekankę. Całość zapiec w piekarniku 30 min. w temp. 180 st.
W naczyniu układać kolejno: ziemniaki, marchew i fasolkę, boczek, cebulkę, ziemniaki. Całość posypać startym serem oraz natką pietruszki. Śmietanę ubić wraz z jajkiem - przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi - i zalać nią zapiekankę. Całość zapiec w piekarniku 30 min. w temp. 180 st.
dusia30
Natala1210
elzbieta8960