szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Wielkanocna babka mięsna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babka mięsna doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno na kanapki.

Wielkanocna babka mięsna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka mięsna

 

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • 7 jajek
  • 2 cebule czerwone
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • bułka tarta
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka mięsna
Szesć jajek gotujemy w lleko osolonej wodzie na twardo .Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperekim. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem.
Wielkanocna babka mięsna
Cebulę obieramy i drobno kroimy lub rozdrabniamy
Wielkanocna babka mięsna
Do mięsa dodajemy jajko cebule i przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę
Wielkanocna babka mięsna
Połowę masy przekłądamy do foremki i układamy na niej jajka
Wielkanocna babka mięsna
Przykrywamy pozostałą częścią mięsa i pieczemy