Sposób przygotowania:
Wielkanocna galaretka
Z kurczaka i włoszczyzny ugotować 3 szklanki esencjonalnego rosołu. Na kilka naście minut przed końcem gotowania dodać vegetę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, dosolić do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Groszek i kukurydzę ugotować w osobnych naczyniach, odcedzić. Paprykę umyć, sparzyć, pokroić w paseczki. Marchew z rosołu pokroić w krążki lub ozdobne kwiatki. Mięso oddzielić od kości, pokroić w paseczki. Żelatynę podgrzać, a gdy się rozpuści, wymieszać z rosołem. Przygotować formę na babkę (z kominkiem) o pojemności ok. 1 litra. Na dno formy wylać 3 łyżki rosołu, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć połowę mięsa i paprykę, zalać rosołem, ponownie odstawić. Na stężałą warstwę rozsypać równomiernie groszek i krążki marchwi, zalać tężejącą galaretką. Na koniec rozłożyć resztę mięsa i kukurydzę, wlać resztę galaretki, wstawić do lodówki. Przed wyłożeniem galaretki na półmisek zamoczyć formę na 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Gotową galaretkę skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć pieprzem, udekorować zieleniną. Nakładać na talerze łopatką do tor tu. Ta lekka przekąska wybornie smaku je z ciemnym pieczywem i sosem chrzanowym.