Sposób przygotowania:
Wielkanocny bigos
Kapustę wypłukac pod bieżącą wodą, a następnie odcisnąć wodę. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie siekac drobno! Włożyć ją do dużego garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać ziela i liście. Do momentu aż zmięknie gotować na małym ogniu. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez ok. godzinę, a następnie odcedzić. Mięso wypłukać. Następnie pokroić w kostkę. Ugotować w osobnym garnku niż kapuste i lekko posolić. Pokroić cebulę i wrzucić na patelnię. Podsmażyć razem z boczkiem i kiełbasą pokrojoną w kosteczkę. Do miękkiej już kapusty dodać wymoczone grzyby, mięso i wędlinę oraz papryczki. Jeśli zachodzi taka potrzeba podczas gotowania lekko podlewać wodą. Doprawiamy do smaku. Gotujemt ok. 1-1,5 godzin po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy.