Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Wielkanocny bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

"Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną"

Wielkanocny bigos Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocny bigos

 

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 3 duże cebule
  • 1 kg mięsa (wołowe i wieprzowe)
  • 0,5 kg kiełbasy lub szynki
  • 200 g boczku
  • 1 szklanka suszonych grzybów lesnych
  • 4-5 liści laurowych
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • 2-3 suszone papryczki chilli
  • Sól, pieprz do smaku wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny bigos
Kapustę wypłukac pod bieżącą wodą, a następnie odcisnąć wodę. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie siekac drobno! Włożyć ją do dużego garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać ziela i liście. Do momentu aż zmięknie gotować na małym ogniu. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez ok. godzinę, a następnie odcedzić. Mięso wypłukać. Następnie pokroić w kostkę. Ugotować w osobnym garnku niż kapuste i lekko posolić. Pokroić cebulę i wrzucić na patelnię. Podsmażyć razem z boczkiem i kiełbasą pokrojoną w kosteczkę. Do miękkiej już kapusty dodać wymoczone grzyby, mięso i wędlinę oraz papryczki. Jeśli zachodzi taka potrzeba podczas gotowania lekko podlewać wodą. Doprawiamy do smaku. Gotujemt ok. 1-1,5 godzin po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy.
Wielkanocny bigos
Magdalena Paszek- "Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudna"
Wielkanocny bigos
do gotowania dajemy suszone pparyczki, aby poprawić smak potrawy
Wielkanocny bigos
Magdalena Paszek- "Bogisu smak przedziwny, kolor i woń cudna"