Sposób przygotowania:
Wielkanocny keksowy wianuszek drożdżowy z serem
Do rondla przelewamy 250 ml mleka, podgrzewamy aby było ciepłe, następnie dodajemy rozkruszone drożdże oraz 3 łyżki cukru - pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli,2 jajka, rozpuszczoną margarynę oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia - około 20-30 minut.
Przygotowujemy masę serowo - keksową. Do miski przekłądamy ser, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier puder i ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy mis keksowy i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy w prostokąt, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. roladę złączamy końcami tworząc wianuszek, nadkrawamy go w poprzek na około 3/4 szerokości i wywijamy krążki ku górze.
Całość smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25-30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy posypując cukrem pudrem.
Przygotowujemy masę serowo - keksową. Do miski przekłądamy ser, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier puder i ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy mis keksowy i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy w prostokąt, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. roladę złączamy końcami tworząc wianuszek, nadkrawamy go w poprzek na około 3/4 szerokości i wywijamy krążki ku górze.
Całość smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25-30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy posypując cukrem pudrem.
zbysiowa
jaNina
Konczi
Zapraszam - jeszcze zostało ... ale już niewiele, jednak do kawusi wystarczy ... ;)
Konczi
Dziękuję :)
zbysiowa
Suuper :)