reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Wieprzowe jeżyki w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekkie i bardzo smaczne danie na upalne dni.

Wieprzowe jeżyki w sosie  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowe jeżyki w sosie

 

  • 300g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • Sos
  • 1kg ogórków gruntowych
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • por biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory lub 1łyżka przecieru pomidorowego
  • 1litr rosołu/wywaru
  • 2łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki posiekanego pęczku koperku

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe jeżyki w sosie
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, i dodajemy do marchewki, mięsa i ryżu (nie gotujemy osobno) Następnie dodajemy przyprawy: sól,pieprz, maggi i jajko. Jeżeli lubicie można dodać curry lub chili. Dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do stężenia na około 10 minut. Po tym czasie mokrymi rękoma formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wkładamy do gorącego rosołu Gotujemy 10 min od wypłynięcia. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce( można pokroić w kosteczkę), pora zaś kroimy w cieniutkie półplasterki, a sparzonego i obranego pomidora w kosteczkę Warzywa z czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju lub masła. Podlewamy całym rosołem w którym gotowały się pulpety Gotujemy kolejne 10 minut i blenderem rozdrabniamy na gładki sos i dodajemy śmietanę Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek, wkładamy pulpety i króciutko zagotowujemy.
Wieprzowe jeżyki w sosie
Nie zagęszczam sosu , ale można dodać mąki jeżeli jest za rzadki
Wieprzowe jeżyki w sosie
Wywary nie wylewamy- możemy zrobić sos do pulpetów lub aromatyczną zupę