Sposób przygotowania:
Wieprzowe jeżyki w sosie
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, i dodajemy do marchewki, mięsa i ryżu (nie gotujemy osobno) Następnie dodajemy przyprawy: sól,pieprz, maggi i jajko. Jeżeli lubicie można dodać curry lub chili. Dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do stężenia na około 10 minut. Po tym czasie mokrymi rękoma formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wkładamy do gorącego rosołu Gotujemy 10 min od wypłynięcia. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce( można pokroić w kosteczkę), pora zaś kroimy w cieniutkie półplasterki, a sparzonego i obranego pomidora w kosteczkę Warzywa z czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju lub masła. Podlewamy całym rosołem w którym gotowały się pulpety Gotujemy kolejne 10 minut i blenderem rozdrabniamy na gładki sos i dodajemy śmietanę Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek, wkładamy pulpety i króciutko zagotowujemy.
Ela Dz
reanja