zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wieprzowe paczuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wieprzowe paczuszki z nadzieniem, to syte i smaczne danie.

Wieprzowe paczuszki

Składniki:

Wieprzowe paczuszki

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe paczuszki
Szynkę umyć i osuszyć.
Pokroić na 5 grubych plastrów.
Każdy plaster naciąć w połowie, ale nie przecinając do końca.
Rozłożyć plastry i rozbić tłuczkiem.
Każdy plaster posmarować ciemnym sosem sojowym, posolić, popieprzyć i delikatnie posypać czosnkiem granulowanym.
Na środku płata ułożyć plaster boczku, na to łyżkę kukurydzy, ogórka pokrojonego wzdłuż na trzy części, a na wierzch plaster mozzarelli.
Wszystko zwinąć w kopertę.
Rozgrzać oliwę na patelni, każdą paczuszkę obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Podlać wodą, dodać ziele i liść laurowy i dusić na małym ogniu. Po około 20 minut doprawić do smaku.
Gdy mięso jest miękkie zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody lub mleka.
Zagotować.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.