Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wieprzowe roladki z ryżem i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieprzowe roladki nadziane szpinakiem ryżem i malinami, podane z balsamicznym sosem maślano-miodowym.

Wieprzowe roladki z ryżem i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe roladki z ryżem i malinami

 

  • 4 plastry wieprzowej szynki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 torebki ryżu
  • 1 garść szpinaku
  • 2 garście świeżych malin
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Wieprzowe roladki z ryżem i malinami
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wysypać z woreczka. Plastry szynki cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kilka umytych i osuszonych listków szpinaku. Na każdym ułożyć po trochu ryżu i po kilka malin. Zwinąć w ścisłe roladki, zabezpieczyć wykałaczkami. Kłaść je na rozgrzany olej, obficie posypać przyprawą do mięs. Zrumienić je z każdej strony. Zalać je szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie odparować resztę wody, mięso ponownie zrumienić. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać miód i ocet. Wymieszać i smażyć, aż płyn zacznie się pienić. Patelnię zdjąć z ognia, wrzucić do niej masło. Mieszać powoli, aż masło się roztopi i wszystko się połączy. Usmażone roladki przekroić na pół. Podawać polane sosem.
Wieprzowe roladki z ryżem i malinami
Plastry szynki rozbite tłuczkiem oprószone solą i pieprzem.
Wieprzowe roladki z ryżem i malinami
Umyte i osuszone listki szpinaku ułożone na mięsie.
Wieprzowe roladki z ryżem i malinami
Ugotowany ryż i świeże maliny ułożone na szpinaku.
Wieprzowe roladki z ryżem i malinami
Sos przygotowany z resztek z patelni miodu octu balsamicznego i masła.