Sposób przygotowania:
Wieprzowina duszona z warzywami
Wieprzowinę umyć, pokroić w dużą kostkę, natrzeć solą i pieprzem. Boczek drobno pokroić, stopić w rondlu. Dodać pokrojone mięso, obsmażyć. Podlać bulionem lub wodą, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć, dusić na małym ogniu 30-40 minut.
Ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, odsmażyć pokrojone warzywa, dodać je do mięsa. Na pozostałym tłuszczu zrumienić mąkę, rozprowadzić śmietaną, wlać do naczynia z gotującym się mięsem. Wszystko razem dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, odsmażyć pokrojone warzywa, dodać je do mięsa. Na pozostałym tłuszczu zrumienić mąkę, rozprowadzić śmietaną, wlać do naczynia z gotującym się mięsem. Wszystko razem dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.