Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina słodko-kwaśna z bambusem :

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie domowe improwizacje na temat kuchni orientalnej.

Wieprzowina słodko-kwaśna z bambusem :

Składniki:

Wieprzowina słodko-kwaśna z bambusem :

 

  • 15 dag schabu bez kości
  • ½ szklanki bambusa ( pokrojonego w słupki w zalewie Tao-Tao )
  • 2 łyżeczki sosu ,, Sambal oelek „
  • sos śliwkowy do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • Fix słodko-kwaśny Knorra do smaku
  • ½ szklanki wody
  • makaron ryżowy z tapioką

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina słodko-kwaśna z bambusem :
Schab pokroić w słupki i natrzeć sosem sojowym i curry .Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć schab na rumiano .Dorzucić bambus .Podlać woda i dusić 20 minut ( woda ma odparować . Doprawić kurkumą ( dla koloru ) , fixem słodko-kwaśnym , sosem śliwkowym , sosem Sambal oelek . W czasie duszenia mięsa makaron ( 2 porcje ) zalać wrząca-osoloną wodą i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić .