Sposób przygotowania:
Wieprzowina słodko-kwaśna z bambusem :
Schab pokroić w słupki i natrzeć sosem sojowym i curry .Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć schab na rumiano .Dorzucić bambus .Podlać woda i dusić 20 minut ( woda ma odparować . Doprawić kurkumą ( dla koloru ) , fixem słodko-kwaśnym , sosem śliwkowym , sosem Sambal oelek . W czasie duszenia mięsa makaron ( 2 porcje ) zalać wrząca-osoloną wodą i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić .
iwona3004
msewka
Babciagramolka
kinga
Babciagramolka
A Wiesz że ja długo nie mogłam się przekonać do bambusa - dopiero jak odkryłam ze on sam z siebie z tej zalewy to nie ma żadnego smaku i dopiero jak ,,wciągnie " smak z potrawy to nabiera klasy .Teraz już wiem , ze trzeba go dobrze ,, dosmaczyć ' a wtedy jest doskonały .I to okazuje się , ze można mu nadać ostry , kwaśny a nawet słodki ( waniliowy, pomarańczowy itp ) .
A tak w ogóle to dzięki ! Zaczęłam Ci odpowiadać i przypomniało mi się , że miałam zrobić deser z bambusem .
gosiczek821