Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina w naczyniu żaroodpornym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Druga próba z pieczeniem wieprzowiny w towarzystwie warzyw i ziemniaków .

Wieprzowina  w naczyniu żaroodpornym

Składniki:

Wieprzowina w naczyniu żaroodpornym

 

  • o,7 kg wieprzowiny od szynki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 8 młodych ziemniaków
  • 2 cebule ( 1 biała , 1 czerwona )
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki sosu Teriyaki

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w naczyniu żaroodpornym
Zrobić marynatę z oleju , miodu i przypraw .Natrzeć mięso i zostawić na godzinę .Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso ,a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone pietruszki , marchewki i ziemniaki . Dołożyć warzywa i ziemniaki do mięsa i posypać pokrojonymi w pół plasterki cebulamii szczelnie przykryć naczynie . Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje do ustawionej temperatury . Wyjąć mięso , pokroić w plastry .