Sposób przygotowania:
Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym
Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce . Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować . Cebule pokroić w piórka . W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni. Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny . Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.
A.B.
Mirka227
Pyza
yola
(chop_suey)
Babciagramolka
Garnek rzymski to naczynie gliniane ze specjalnej glinki . Przed włożeniem do piekarnika musi nasiąknąć dobrze wodą bo inaczej pęknie . Potem w trakcie pieczenia oddaje tą wodę temu co w nim jest pieczone .,Jeśli masz Garnek - to przed pierwszym użyciem musisz dobrze poznać zasady jego używania.
(chop_suey)