Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Następna propozycja na mięsko w smakowitym sosie z Garnka rzymskiego .

Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym

Składniki:

Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym
Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce . Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować . Cebule pokroić w piórka . W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni. Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny . Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.