edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wieprzowina z pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najbardziej lubię dania jednogarnkowe – dużo smaku, mało zmywania :)

Wieprzowina z pieczarkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina z pieczarkami.

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z pieczarkami.
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyściłam i opłukałam, każdą pokroiłam na około 12 kawałków (nie za drobno). W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojone mięso i smażyłam chwilkę. Następnie dodałam posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy mięso było zrumienione, a cebula zeszklona, dodałam pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki puściły sok i zmiękły, dolałam wrzącej wody, tak aby całość była zakryta płynem, dodałam sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy, i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Dwukrotnie uzupełniłam odparowaną wodę. W kubeczku dokładnie roztarłam mąkę z małą ilością zimnej wody, a następnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Kiedy mięso było wystarczająco miękkie, wlałam do niego, mieszając, roztartą mąkę i majeranek. Pogotowałam chwilę, aby mąka przestała być surowa. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam z kluskami śląskimi.
Wieprzowina z pieczarkami.
Najpierw przygotowałam sobie wszystkie składniki.
Wieprzowina z pieczarkami.
Kiedy mięso było zrumienione,, a cebula zeszklona,, dodałam pokrojone pieczarki.
Wieprzowina z pieczarkami.
Mięso z pieczarkami zalałam wrzącą wodą.
Wieprzowina z pieczarkami.
Kiedy mięso było miękkie zaprawiłam sos mąką roztartą ze śmietaną.