Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Wieprzowina z pieczarkami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W sam raz na świąteczny obiad.

Wieprzowina z pieczarkami i oliwkami

Składniki:

Wieprzowina z pieczarkami i oliwkami

 

  • 1kg.chudej wieprzowiny,
  • 20dag.małych pieczarek,
  • 2łyżki tartej bułki,
  • 1cebula,
  • 4ząbki czosnku,
  • 1łyżeczka tymianku,
  • 2-3łyżki majonezu,
  • 25dag.czarnych oliwek,
  • sól i pieprz
  • Marynata;
  • 5łyżek ciemnego sosu sojowego,
  • 2łyżeczki majeranku,
  • 1\2łyżeczki tymianku,
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • Panierka;
  • 5-6łyżek mąki kukurydzianej,
  • 1 białko,
  • szczypta majeranku,tymianku i oregano,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z pieczarkami i oliwkami
Mięso pokroić w kostkę.Przygotować marynatę;wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać,dodać do niej kostki wieprzowiny i odstawić na ok.3-4godz.Pieczarki pokroić na pół,obsypać tartą bułką.W rondlu rozgrzać parę łyżek oliwy,obsmażyć pieczarki,wlać trochę wody,dodać posiekaną cebulę,przeciśnięty czosnek i majonez,doprawić tymiankiem,solą i pieprzem,dusić ok.10-15min.Białko lekko ubić,dodać mąkę,zioła,sól i pieprz,opanierować kawałki mięsa,smażyć na oliwie z oliwek,aż mięso będzie miękkie.Następnie wymieszać z pieczarkami i oliwkami.