Sposób przygotowania:
Wieprzowina z wywaru z sosem musztardowym
Obrane i umyte warzywa ( prócz cebuli) osuszyć i pokroić na węższe i mniejsze kawałki. Cebulę obrać z wierzchniej łuski ( spodnia brązowa ma zostać)- przekroić na pół.
Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by cukry zawarte w warzywach uległy karmelizacji.
Do garnka włożyć warzywa, przyprawy ( liście, ziele, pieprz, goździki).
Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia,
Do gorącej wody włożyć mięso i gotować potem na małym gazie ok. 1,5 godziny *.
Gdy mięso jest już miękkie wyjąć razem z warzywami.
Wywar przecedzić.
Odlać 1 szklankę wywaru na sos .
Marchew, seler, pietruszkę , mięso zostawić w pozostałym wywarze by nie ostygły .
W garnuszku rozpuścić masło i ogrzewać by zrobiło się lekko brązowe.
Zasypać mąką, wymieszać.
Rozprowadzić wywarem z gotowania.
Dodać musztardy i śmietankę. Doprawić do smaku miodem .
Mięso pokroić w plastry.
Podawać z sosem , ziemniakami i warzywami z wywaru ( przed podaniem skroić zbrązowiałe plamki z rumienienia).
* Jeśli chcemy mieć soczyste mięso wkładamy je do gorącego wywaru by od razu zamknąć zewnętrzne pory mięsa. Wtedy soki pozostają wewnątrz . Odwrotnie - mięso na wywar zaczynamy gotować w zimnej wodzie. Tu bardziej zależy mi na soczystości mięsa- wywar na krupnik i tak będzie smaczny.
Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by cukry zawarte w warzywach uległy karmelizacji.
Do garnka włożyć warzywa, przyprawy ( liście, ziele, pieprz, goździki).
Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia,
Do gorącej wody włożyć mięso i gotować potem na małym gazie ok. 1,5 godziny *.
Gdy mięso jest już miękkie wyjąć razem z warzywami.
Wywar przecedzić.
Odlać 1 szklankę wywaru na sos .
Marchew, seler, pietruszkę , mięso zostawić w pozostałym wywarze by nie ostygły .
W garnuszku rozpuścić masło i ogrzewać by zrobiło się lekko brązowe.
Zasypać mąką, wymieszać.
Rozprowadzić wywarem z gotowania.
Dodać musztardy i śmietankę. Doprawić do smaku miodem .
Mięso pokroić w plastry.
Podawać z sosem , ziemniakami i warzywami z wywaru ( przed podaniem skroić zbrązowiałe plamki z rumienienia).
* Jeśli chcemy mieć soczyste mięso wkładamy je do gorącego wywaru by od razu zamknąć zewnętrzne pory mięsa. Wtedy soki pozostają wewnątrz . Odwrotnie - mięso na wywar zaczynamy gotować w zimnej wodzie. Tu bardziej zależy mi na soczystości mięsa- wywar na krupnik i tak będzie smaczny.