Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina z wywaru z sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ugotuję ją w mocnym wywarze z zarumienionych warzy i podam w sosie musztardowym, a na wywarze zrobię krupnik jaglany.

Wieprzowina z  wywaru z sosem musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina z wywaru z sosem musztardowym

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z wywaru z sosem musztardowym
Obrane i umyte warzywa ( prócz cebuli) osuszyć i pokroić na węższe i mniejsze kawałki. Cebulę obrać z wierzchniej łuski ( spodnia brązowa ma zostać)- przekroić na pół.

Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by cukry zawarte w warzywach uległy karmelizacji.

Do garnka włożyć warzywa, przyprawy ( liście, ziele, pieprz, goździki).

Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia,

Do gorącej wody włożyć mięso i gotować potem na małym gazie ok. 1,5 godziny *.

Gdy mięso jest już miękkie wyjąć razem z warzywami.

Wywar przecedzić.

Odlać 1 szklankę wywaru na sos .

Marchew, seler, pietruszkę , mięso zostawić w pozostałym wywarze by nie ostygły .

W garnuszku rozpuścić masło i ogrzewać by zrobiło się lekko brązowe.

Zasypać mąką, wymieszać.

Rozprowadzić wywarem z gotowania.

Dodać musztardy i śmietankę. Doprawić do smaku miodem .

Mięso pokroić w plastry.

Podawać z sosem , ziemniakami i warzywami z wywaru ( przed podaniem skroić zbrązowiałe plamki z rumienienia).



* Jeśli chcemy mieć soczyste mięso wkładamy je do gorącego wywaru by od razu zamknąć zewnętrzne pory mięsa. Wtedy soki pozostają wewnątrz . Odwrotnie - mięso na wywar zaczynamy gotować w zimnej wodzie. Tu bardziej zależy mi na soczystości mięsa- wywar na krupnik i tak będzie smaczny.
Wieprzowina z  wywaru z sosem musztardowym
Obrumienione warzywa i przyprawy zalać wodą i zagotować -włożyć mięso
Wieprzowina z  wywaru z sosem musztardowym
Wyjąć miękkie mięso i warzywa i wywar przecedzić
Wieprzowina z  wywaru z sosem musztardowym
Zrobić sos musztardowy z musztardy z całymi ziarnami gorczycy i sarebskiej
Wieprzowina z  wywaru z sosem musztardowym
Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem -warzywami i ziemniakami