Sposób przygotowania:
Wigilijna kapusta z grochem Edyty
Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam wrzątkiem. Kapustę lekko odcisnęłam (część soku zachowałam na wszelki wypadek, gdyby na koniec trzeba było dokwasić), przesiekałam nożem i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą niewiele ponad powierzchnię kapusty, dodałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu.
Groch opłukałam, zalałam wodą i gotowałam dopóki nie zrobił się miękki (jeśli woda zbytnio odparowywała, uzupełniałam ją wrzątkiem). Na życzenie męża starałam się nie rozgotować go na papkę, pomimo, że sama tak wolę. Miękki groch przełożyłam do garnka z ugotowaną kapustą, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na rozgrzanym oleju, zasypałam mąką, wymieszałam i razem chwilę smażyłam. Przełożyłam cebulę do garnka, wymieszałam i gotowałam razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączyły.
Groch opłukałam, zalałam wodą i gotowałam dopóki nie zrobił się miękki (jeśli woda zbytnio odparowywała, uzupełniałam ją wrzątkiem). Na życzenie męża starałam się nie rozgotować go na papkę, pomimo, że sama tak wolę. Miękki groch przełożyłam do garnka z ugotowaną kapustą, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na rozgrzanym oleju, zasypałam mąką, wymieszałam i razem chwilę smażyłam. Przełożyłam cebulę do garnka, wymieszałam i gotowałam razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączyły.
gosia56
zewa
To tak jak u mnie, ale zjadłabym z apatytem takiej kapuchy :)
edytaha
Mąż uwielbia taką kapustę bez względu na porę roku i już zamówił następną :)