goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Wigilijna kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Niezastąpiona na wigilijnym stole

Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki:

Wigilijna kapusta z grzybami

 

  • kapusta kiszona 1 kg
  • grzyby suszone 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • zioła prowansanskie 1 łyżeczka
  • czerwone wino wytrawne 3/4 szklanka
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grzybami
Grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy, drobno siemay. Kapuste odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Kapustę gotujemy w tej smaej wodzie w której moczyly się grzyby wraz z liściem laurowym. Kiedy kapusta będzie miękka dolewamy wino i dusimy kilka minut. Kiedy wino nam znacznie odparuje dodajemy cebulę wcześniej posiekaną i podsmażoną.